Add & Anke mediteren

Mensen met AD(H)D kunnen niet stilzitten, hoor je vaak. Een druk hoofd gaat immers vaak gepaard met een rusteloos lijf. Maar (of dus?) als er ìets is dat Anke helpt om met Adds lastige kanten om te gaan, is het mediteren. Sinds begin 2012 mediteert zij twee maal twintig minuten per dag, volgens de zentraditie: zij zit in lotushouding, de rug recht, de ogen geloken, en telt haar uitademingen. Althans, dat probeert zij. Dwalen haar gedachten af – en dat doen ze, net als bij iedereen – , dan richt ze haar aandacht weer op haar ademhaling. De oefening is, om zicht te krijgen op die afdwalende gedachten, die haar denken en handelen en oordelen de hele dag door beïnvloeden. Deze regelmatige oefening maakt dat zij zich veel beter kan concentreren, minder laat meeslepen door emoties en beter aanvoelt wanneer haar grenzen bereikt zijn.  Ondertussen heeft zij geleerd dat zij wel degelijk kan stilzitten en ‘erbij blijven.’  Dat geeft vertrouwen.

Anke is zo blij met wat zenmeditatie haar brengt, dat zij eind 2015 begon aan een opleiding tot zenleraar bij Zen.nl.  Eerder dat jaar rondde zij een basisopleiding tot mindfulnesstrainer af. Een standaard achtweekse mindfulnesstraining, zoals ook Anke die geeft, geldt als laagdrempeliger dan zen: je leert er verschillende soorten meditaties en andere oefeningen, wordt daarin nadrukkelijker begeleid (terwijl het bij zenmeditatie stil is) en leert vooral ook om mild te zijn naar jezelf. Anke heeft de indruk dat juist voor mensen met AD(H)D, die al zoveel drukte aan hun hoofd hebben, de stilte en wat strengere regels van zen, prettiger en (dus) effectiever zijn. Een mindfulnesstraining kan wel een goede introductie daarop zijn.

Zowel zen als mindfulness zijn belangrijke inspiratiebronnen voor (Add&)Ankes schrijfaandachtstrainingen.

Heb je interesse in een mindfulnesstraining, een schrijfaandachtstraining of meer informatie over zen, neem dan contact op.

 

2 gedachten over “Add & Anke mediteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *